9.-10. april 2025
Moskursus
Målgruppe
Naturmedarbejdere i stat, kommune, region eller private virksomheder, samt andre med interesse i mosbestemmelse.
Kurset henvender sig både til nybegynderen, som ønsker at starte helt fra bunden, og til den trænede, som ønsker at få genopfrisket gammel viden.
Formål
Kursets formål er at give deltageren et større kendskab til artsbestemmelse af mosser og samtidig øge fortroligheden med at inddrage mosser i naturforvaltningen.
At lære deltageren at identificere arter i felten, med særligt fokus på de naturtypespecifikke arter, som kan indikere forskellig naturtilstand. Kurset giver således deltageren et bedre grundlag for at træffe hurtigere, mere effektive og sikre sagsafgørelser.
Indhold
På kurset bliver der undervist i de danske mosser og deres store indikatorværdi i forskellige naturtyper. Kurset har fokus på mossernes økologi, feltkarakterer og på hvilke arter af mosser, som er vigtige i den danske naturforvaltning. I modsætning til karplanter kan mosserne registreres hele året rundt, og du lærer dermed, hvordan mosser kan bidrage til værdifuld tilstands vurdering af naturarealer på alle tidspunkter af året.
Pris
6426 kr. inklusiv overnatning og forplejning. Prisen er eksklusiv moms.
6.-8. maj 2025
Græsser, star og siv med fokus på vegetativ bestemmelse
Målgruppe
Naturmedarbejdere i stat, kommune, region og private virksomheder, samt andre med interesse for at artsbestemme vegetative græsser og halvgræsser.
Kurset henvender sig både til nybegynderen, som ønsker at starte helt fra bunden, og til den trænede, som ønsker at få genopfrisket gammel viden.
Formål
- At sætte deltageren i stand til at identificere de 40-50 mest almindelige og naturtypekarakteristiske graminoide planter i vegetativ tilstand uden brug af litteratur.
- At øge deltagernes graminoide artskendskab.
- At gøre deltageren fortrolig med forskellig bestemmelses-litteratur.
- At kursisten opnår større effektivitet ved gennemførelse af besigtigelser.
Indhold
Der gives en introduktion til nøglekarakterer og udvalgte arters økologi i felten, samt brug af bestemmelseslitteratur (nøgler). Udvalgte hovednaturtyper fra den tekniske anvisning til besigtigelse af lysåbne naturarealer besøges og gennemgås for græsser og halvgræsser. Der fokuseres på gode og effektive feltkarakterer til sikker og hurtig artsbestemmelse. Om aftenen udarbejdes en udstilling med de fundne arter. Hver dag afsluttes med fælles repetition af arter og karakterer.
Kurset er inkl. overnatning i eget værelse og med fuld forplejning, dog medbringes egen madpakke og drikkevarer til første dag.
Pris
7722 kr. Prisen er eksklusiv moms.
17.-19. juni 2025
Botanikkursus
Målgruppe
Natursagsbehandlere, miljømedarbejdere og andre med interesse for at identificere planter i den danske natur. Undervisningen bliver niveaudelt, så både nybegyndere og rutinerede botanikere får rigt udbytte af kurset.
Formål
At øge deltagernes botaniske viden ved at gennemgå de mest almindelige planter i den danske flora, hovedsageligt med fokus på urter. Og at blive bedre til at identificere de mest almindelige og særligt vigtige arter med relevans for fx afgrænsning af § 3-natur og habitatnaturtyper. Der vil blive lagt stor vægt på gode og effektive feltkarakterer til sikker og hurtig artsbestemmelse.
Indhold
Der besøges forskellige hovednaturtyper, fra den tekniske anvisning til besigtigelse af lysåbne naturarealer, og de forskellige naturtypekarakteristiske arter og positivarter gennemgås. Deltageren får gode feltkarakterer til sikker bestemmelse af en lang række planter, hvor der blandt andet fokuseres på plantearter, som er velegnede til at adskille de forskellige naturtyper, samt til vurdering af hvorvidt et areal er omfattet af § 3 i Naturbeskyttelsesloven eller ej. Der lægges også vægt på problemarter, positivarter og særligt værdifulde positivarter fra besigtigelsesskemaerne. Om aftenen bestemmer (nøgler) vi planter, og arterne repeteres efterfølgende i fællesskab. Kurset er inklusive overnatning i eget værelse og fuld forplejning, dog medbringes egen madpakke og drikkevarer til første dag.
Pris
7722 kr. inklusiv overnatning og forplejning. Prisen er eksklusiv moms.
2.-4. juni 2025
Besigtigelses og Kortlægningskursus
Målgruppe
Natur- og miljømedarbejdere som foretager eller skal lære at foretage besigtigelser og afgrænsninger af naturarealer omfattet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Kurset henvender sig både til nybegynderen, som starter helt fra bunden, og til den trænede, som ønsker at få genopfrisket gammel viden. Det er en fordel med et vist botanisk kendskab.
Formål
At blive mere effektiv og bedre til at foretage besigtigelser af naturarealer, og vurdere om disse er omfattet af Naturbeskyttelseslovens §3. At blive bedre til at identificere de mest almindelige og særligt vigtige arter med relevans for afgrænsningen.
Derudover er det formålet at give deltageren indsigt i den vigtigste lovgivning og afgørelser.
Indhold
Vi starter med en introduktion til besigtigelse og kortlægning af naturarealer, og med et oplæg om de teoretiskeog juridiske kriterier for registrering af naturtyper, undervejs vil der være eksempler på afgørelser.
I felten får deltageren gode og præcise feltkarakterer til sikker bestemmelse af en lang række planter, hvor der fokuseres på problemarter, positivarter og særligt værdifulde positivarter fra besigtigelsesskemaerne. Der lægges også vægt på arter, som er velegnede til at adskille de forskellige naturtyper og til vurdering af, hvorvidt et areal er omfattet af § 3 i NBL eller ej.
Pris
8100kr. inklusiv overnatning og forplejning. prisener eksklusiv moms.
27.-28. maj 2025
Skovbotanikkursus
Målgruppe
Natursagsbehandlere, miljømedarbejdere og andre med interesse i skovøkologi og skovvegetation.
Formål
At få et større indblik i og forståelse for skovbotanik og -biodiversitet. Desuden at blive fortrolig med arter, der knytter sig til skovnaturtyperne, herunder bl.a. gammelskovsarter, § 25-arter og stjernearter,som alle kan anvendes til vurdering af skovnaturværdien, herunder kvælstoffølsomhed.
At give kursisten redskaber til at identificere nøglebiotoper med særlig værdifuld natur, samt §28-arealer, og kendskab til metode til opmåling af dødt ved.
Indhold
Hovedfokus vil være på relevante naturkarakteristiske urter og mosser samt udvalgte laver og svampe. Der vil desuden være fokus på generel skovøkologi og værdien af døde træer, naturlig hydrologi, kontinuitet samt identifikation af nøglebiotoper, § 28-arealer og metode til opmåling af dødt ved. Der besøges forskellige skovtyper på både tør og fugtig bund, og med forskelligt naturindhold og alder.
Vi arbejder i hold, hvor vi bl.a. udarbejder dokumentationscirkler og diskuterer resultaterne i fællesskab.
Pris
6318kr. inklusiv overnatning og forplejning. Prisen er eksklusiv moms.
30/6-1/7 2025
Vandplantekursus
Målgruppe
Natursagsbehandlere, miljømedarbejdere og andre med interesse for at identificere planter i søer og vandløb. Undervisningen bliver niveaudelt, så både nybegyndere og rutinerede botanikere får udbytte af kurset.
Formål
At øge deltagernes botaniske viden om vandplanter ved at gennemgå de mest almindelige planter i søer og vandløb. Desuden få kendskab til planternes voksested og økologi. Der vil blive lagt stor vægt på gode og effektive feltkarakterer til sikker og hurtig artsbestemmelse.
Indhold
Hovedfokus vil være på bestemmelse af relevante naturkarakteristiske vandplanter, deres voksested og økologi. Deltageren får gode feltkarakterer til sikker bestemmelse af en lang række planter, samt kendskab til forskellige naturtyper, voksesteder og økologi, herunder identifikation af habitatnaturtyper. Desuden gennemgås metode til udlægning af transekter i forbindelse med DVPI, og vi opsætter transekter i fællesskab i felten. Vi besøger både vadbare og båd-vandløb. Samtidig vil der blive introduktion til udstyr. Om aftenen bestemmer (nøgler) vi planter, og arterne repeteres efterfølgende i fællesskab.
Pris
6318kr. inklusiv overnatning og forplejning. Prisen er eksklusiv moms.
Kurser
HabitatVision afholder løbende en række kurser, seminarer og foredrag. Få overblikket over dette års kurser her:
Aktuelle kurser i 2025
Kursusdatoer for kurser 2025 er offentliggjort, yderligere information kommer senere
9.-10. april 2025
Moskursus
Dette kursus er fuldt booket
6.-8. maj 2025
Græsser, star og siv med fokus på vegetativ bestemmelse
Dette kursus er fuldt booket
17.-19. juni 2025
Botanikkursus
Dette kursus er fuldt booket
2.-4. juni 2025
Besigtigelses og Kortlægningskursus
Dette kursus er fuldt booket
27.-28. maj 2025
Skovbotanikkursus
Dette kursus er fuldt booket
30/6-1/7 2025
Vandplantekursus
Dette kursus er fuldt booket
Hvorfor vælge HabitatVision
Stor faglig ekspertise
Mange års erfaring
Konkurrencedygtige priser
Skræddersyede kurser
Vi tilbyder også skræddersyede kurser til bestemte formål eller målgrupper. Disse afholdes typisk enten hos vores kunder eller i felten i deres nærområde. Kontakt os for at høre yderligere om mulighederne for et bestemt kursus.
Du kan altid kontakte os
Uanset om du er klar til at booke eller blot gerne vil høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit forestående projekt.
Kontakt os